сряда, 1 май 2013 г.

Основи на фитнеса

Наука за силата  



Силата е висша цел на повечето спортуващи силови спортове. Но познаваме ли я достатъчно? Какъв механизъм я предизвиква, коя е машината, която я задвижва? Ето първите въпроси пред всеки, опитал се да повлияе този ключов фактор. Нашите работни, волево съкращавани мускули най-често са изградени от особен тип тъкан, известна като напречно набраздена.


Как работят мускулите?

Именно в тези най-малки частици възниква и се предава реално движението, което се превъплъщава в мускулната сила. Поглед отблизо показва, че те са изградени от два вида влакна – тънки актинови и дебели миозинови влакна. Двата вида влакна се състоят основно от различни типове белтъци.
Актинът и миозинът са разположени един спрямо друг в "решетка" – около миозиновите нишки има по 6 актинови, а около всяка актинова – по 3 миозинови. Миозиновите молекули са групирани по определен начин: опашките им образуват ствол на нишката, а главите им са спираловидно разположени.
Миозиновите нишки имат ключовата роля да правят връзка с активността на актиновите нишки, както и да се свързват от другата страна с източника на енергия – аденозинтрифосфатът(АТФ). Връзката с АТФ може да бъде катализирана от калциеви йони.
Самото съкращение е неврологично активиран процес, при който актиновите нишки се плъзгат между миозиновите. Този процес се активира от измяна концентрацията на калция, при което тропомиозиновите нишки се разтеглят и "откриват път" на актина. Актинът се свързва с миозина, главите променят наклона си, актинът се освобождава, миозинът се свързва отново с актин и по този начин актиновите нишки се придвижват.
Мускулно съкращение се съпровожда от редица химични процеси, от които е известна само една част. Те се извършват в две фази: анаеробна или работна фаза, в която не е необходим кислород, и аеробна фаза, в която е необходим кислород.
През анаеробната фаза се извършват няколко реакции при участието на различни ензими. В тази фаза става разпадане на гликоген креатинфосфат (фосфаген) и аденозинтрифосфорна киселина. Гликогенът преминава в лактацидоген, който от своя страна се разпада на млечна киселина и фосфорна киселина.

Източник

Мотивационно видео:



Няма коментари:

Публикуване на коментар